Amhen-for-gambia.jouwweb.nl
Welkom » "Wash and Polish for your health"

 

 

                                                           Uitleg Hygiëne en Tanden poets project:

 

In Afrika zijn de gezinnen erg arm en hebben doorgaans al moeite om iedere dag voldoende eten op hun bord te krijgen daardoor. Daarnaast zijn heel veel gezinnen niet aangesloten op electriciteit en water zoals wij gewend zijn. Ook badkamers kent men daar niet in een doorsnee huis. Mede door deze redenen wordt er vaak erg weinig geld en niet voldoende aandacht besteed aan persoonlijke Hygiëne en Tandverzorging. Terwijl er juist door die slechte hygiënische omstandigheden nog steeds veel mensen ziek worden en zelfs overlijden. Helaas zijn vaak juist de kwetsbare jonge kinderen en ouderen het slachtoffer hiervan.

 

Dat is één van de redenen dat wij proberen om door middel van voorlichting en verstrekken van materialen proberen een betere hygiëne te promoten. Vooral door op scholen aandacht hieraan te besteden. En dan ook bij te springen in de verstrekking van zeep, tandpasta en tandenborstels. dat doen we inmiddels voor zo'n kleine 400 kinderen en volwassenen. Maar dat betekend wel meerdere keren per jaar bevoorraden als ze het zelf niet kunnen kopen.

 

In Afrika maken ze hun tanden schoon met takjes van een boom. Dat is een gebruik dat vanuit het Islamitische geloof wordt aangeleerd. Daar zullen we dan ook zeker niets van zeggen. Wat cultuur en geloofsrituelen zijn belangrijk voor Gambianen en daar moet je niet aan tornen als het enigszins kan.  Wij vinden echter dat naast deze methode ook de tanden gepoetst moeten worden met een goede tandenborstel, een goede manier van poetsen met een goede tandpasta. Zodat de tanden beter beschermd en sterker gemaakt worden door de stoffen die daarin zitten.

 

De meeste mensen in Afrika en zeker niet alleen de ouderen, hebben door eenzijdige voeding en slechte mondhygiëne dan ook vaak een enorm slecht gebit en lijden vaak aan kiespijn. Zelfs bij de kinderen die nog melktandjes hebben zie je vaak al grote gaten en rotte kiezen. Tel daarbij op dat ze doorgaans geen geld hebben om naar de tandarts te gaan. En enormveel suiker comsumeren. Daarnaast zijn er niet zoveel tandartsen voorhanden in Gambia, al wordt dit steeds beter.  Maar de bevoking en de kinderen krijgen dus zeker geen reguliere tandheelkundige controle. Al met al het ideale recept om een natie met slechte gebitten en tandloze monden te krijgen.

 

Vanuit ons initiatief hebben we sinds twee jaar een hygiëne project opgestart. We leren mensen en kinderen hoe ze hun tanden moeten poetsen en zeker hun handen moeten wassen op de juiste manier. En verzorgen de materialen daarvoor. Waardoor ze een beter verzorgde hygiëne en mondhygiëne krijgen en dus minder vastbaar worden voor bacteriën en een sterker gebit en minder kiespijn krijgen. Zo wordt op de school bijvoorbeeld samen met juf twee keer per dag tanden gepoetst. En voor het eten en na toiletbezoek de handen gewassen.

 

Daarnaast proberen we ook steeds stukken handzeep, tandpasta en tandenborstels te verstrekken voor de dagelijkse hygiëne.We proberen dit twee tot drie maal per jaar te doen en reiken dat zelf uit. Voor dit traject hebben we dan steeds 375-400  (meer is altijd welkom) stukken zeep, nieuwe tandenborstels en even zoveel tubes tandpasta nodig. Daarmee kunnen we dan de gezinnen en alle schoolkinderen die wij ondersteunen weer voorzien van nieuwe zeep en poetsgerei.

 

Soms werken Nederlandse tandartsen hieraan mee als je uitlegt dat het voor een project in Afrika is. Waar we kindjes en volwassenen begeleiden en leren hun tanden te poetsen, in plaats van deze met een stokje schoon te maken. Dus moet je binnenkort toch naar de tandarts vraag eens of ze wat promotiemateriaal willen bijdragen of schenken voor dit goede doel.

 

Maar ook als je zelf zoiets hebt van daar wil ik wel aan bijdragen ik koop 5 stukken zeep, 5 tandpastatubes of 5 tandenborstels (in een actieverpakking of aanbieding bijvoorbeeld) en doneer ze aan jullie, zijn die bijdragen van harte welkom. Want ook vele kleine bijdragen maken dat we uiteindelijk aan ons aantal komen hopen we.

 

Ook voor een school, peuterspeelzaal, kinderopvang of vereniging is zo'n inzamelingsactie leuk, als ieder schoolkind of lid één tube tandpasta, één stuk zeep en één tandenborstel meebrengt voor een ander kind in Afrika. Dan komen we bij elkaar ook aan een flink aantal materialen. Dus willen jullie hieraan meewerken heel erg graag. Iedereen alvast bedankt voor de hulp en bijdragen namens Amhen for Gambia Foundation !