Amhen-for-gambia.jouwweb.nl
Welkom » Informatie Gambia 01

De vlucht:  Vanaf Amsterdam is het ongeveer 6 uur vliegen tot het vliegveld Yundum in Gambia. Heb je een vlucht met een tussenlanding, komt er een klein uurtje bij. In het verkeer wordt rechts gereden, en de automobilisten hanteren nogal vrije verkeersregels. In de omgeving van de hotels worden vaak fietsen verhuurd. Fietsen is de ideale manier om Gambia te leren kennen, mits je genoeg durf hebt om je in het drukke verkeer staande te houden. Gambia is net als Nederland een vlak land, maar hier en daar lopen de wegen wel op in een vals plat.

 

Openbaar vervoer: Op onregelmatige tijden rijden er goedkope, vaak overvolle bussen. Een gemakkelijkere en veelgebruikte manier van vervoer zijn de gewone taxi's. Voor de toeristen zijn er de groene toeristen taxi's, deze hebben vaste standplaatsen en hanteren vaste prijzen. Verder is er de gele taxi voor de lokale bevolking. En er rijden bushtaxi's, een reiservaring op zich. Men dient altijd vooraf te onderhandelen over de prijs, want de taxi's hebben geen meter.

 

Tijdsverschil: In Gambia is het één uur vroeger dan in Nederland., maar gedurende de zomertijd is het er logischerwijze ook twee uur vroeger.

 

Reisdocumenten: Reizigers die de Belgische of Nederlandse nationaliteit bezitten, hebben geen visum nodig. Een geldig paspoort is wel een vereiste. Bij aankomst in Gambia krijgt je een stempel, voor de duur van je verblijf in je paspoort. Die gegevens vul je al tijdens de vlucht in op een kaartje. Deze kaartjes neemt de douane in bij aankomst in Gambia. Blijf je langer dan 90 dagen, is een visum aanvragen wel verplicht. Ook dient je paspoort, bij terugkomst in Nederland, nog minstens 6 maanden geldig te zijn.

 

Geld: De Gambiaanse munteenheid is de Dalasi, die op zijn beurt onderverdeeld wordt in 100 Butut. Er zijn munten van 1,5,10,25 en 50 butut en van 1 Dalasi. Bankbiljetten zijn er van 5, 10, 25, 50, 100 en 200 Dalasis. In Gambia kun je met een gewone bankpas niet pinnen. Met een VISA-creditcard en een Mastercard is er een beperkte mogelijkheid om contant geld te pinnen. Zelf nemen wij dus altijd ruim voldoende euro's mee naar Gambia.

Eventueel kan je ook geld overmaken vanuit Nederland naar bijv. Western Union op je eigen naam, als je het niet ziet zitten om met veel contant geld te gaan reizen. Wisselen van Euro´s naar Dalasis doe je het best bij de Western Union wisselkantoren gewoon langs de weg. De wisselkoers verschilt per kantoor en per dag. Tip: tel na het wisselen altijd goed je vele briefjes na. Het is niet toegestaan om dalasis in - of uit te voeren 

 

De mensen: De uitstraling van de mensen is enorm. Ondanks dat ze zo arm zijn en vrijwel niets hebben, zijn ze positief, dankbaar, vriendelijk en bereid het weinige dat ze hebben met je te delen. Ze lachen altijd en daardoor heeft het land de tweede naam "Smiley coast of Africa" gekregen. De vele soms smoezelige kindertjes met hun mooie bruine oogjes, maar soms ook door leed vertekende gezichtjes, zijn vaak heel vertederend. Hieronder een filmpje, omdat dat zoveel meer zegt dan een tekst:

 

*** The People of Gambia II: ***

  

 Wederom met dank aan George Krol voor het delen van dit beeldmateriaal

 

Gezondheid: Voor Gambia zijn inentingen niet verplicht. Toch worden de volgende inentingen wel aangeraden: Gele Koorts, DTP en Hepatitis A. Ook het gebruik van malariatabletten (Malerone) wordt geadviseerd. Er overlijden nog ieder jaar Europeanen aan Malaria, dus denk hier vooral niet te licht over. Zorg ook zeker in de regenperiode voor een klamboe. En gebruik altijd een goed muggenmiddel met DEET. Daarnaast is het meenemen van een goede zonnebrand met hoge factor en hygiënische handgel een aanrader. Wij adviseren je sowieso om ruim vóór vertrek contact op te nemen met de GGD voor het beste persoonlijke advies. Ben je voornemens langere tijd in Gambia te verblijven, of je veel tussen de lokale bevolking te begeven, te werken in klinieken en dergelijke, zijn extra inentingen aangeraden.

 

Water: In Gambia is veel water drinken een absolute noodzaak om uitdroging te voorkomen. Het water uit de kraan is drinkbaar, maar we raden Europeanen af dit te drinken. Onze magen kunnen de samenstelling vaak niet verdragen en een reizigersdiaree ligt dan op de loer. Drink dus geen water uit de kraan.  Wees ook voorzichtig met het drinken van te koude dranken. Laat in een restaurant de flessen water pas aan tafel open maken. Mineraalwater is in iedere supermarkt te koop en daar veel voordeliger dan in de hotels. Ook de ingevroren zakjes water die de Gambianen zelf vaak drinken, zijn goed door onze maag te verdragen en nog een stuk goedkoper. Het water smaakt wat "zwaarder" dan flessen water. Deze zakjes kan je vaak gewoon los op straat kopen of gekoeld in pakketten in de supermarkt.

 

Elektriciteit: In de meeste hotels is een 220V-aansluiting aanwezig. Wel is vaak een driepolige "Engelse stekker" nodig. Neem dus een reisverloopstekker en evt een verlengsnoer mee. Ook een zaklantaarn met voldoende batterijen (of een opgeladen solarlamp) is echt onontbeerlijk. De stroom valt in Gambia zeer vaak uit, en het is er dan echt aardedonker. Zorg dus dat je die altijd en overal bij je hebt, zodat je ook in het donker je weg terug te kunnen vinden.

 

Eten en drinken: De traditionele Gambiaanse keuken bevat vrijwel altijd één of meerdere van de belangrijkste producten die het land zelf produceert, zoals pinda's, rijst, couscous, kip en vis. Er wordt vrijwel altijd gekookt boven een open vuur. In de meeste restaurants is er een ruime keuze aan lokale en internationale gerechten. In de supermarkt en de meeste restaurants zijn alle soorten frisdrank verkrijgbaar. Ook vers geperst fruitsap en wijn zijn verkrijgbaar.  Bier kan je vaak in meerdere soorten krijgen, maar het lokale Julbrew is een prima biertje. Vers bereide sapjes op het strand zijn ook vaak heel lekker. Probeer eens een keertje een maaltijd in een compound bij de locals , een hele leuke en vaak leerzame ervaring, zeker als je samen kan koken.