Amhen-for-gambia.jouwweb.nl
Welkom » "Eat what you grow"

 

 

We zoeken binnen ons initiatief naar allerlei middelen om het alle mensen die bij onze projecten betrokken zijn gemakkelijker te maken. Daarom doneren we met behulp van spullen die men ons aanleverd en uit eigen financiële middelen allerhande basisgoederen, zoals kleding en schoenen, maar sponsoren ook regelmatig zakken rijst, groentes, olie en andere voedselvoorraden. Die we dan natuurlijk wel zoveel mogelijk plaatselijk aanschaffen, want zo helpen we ook weer de mensen die daar een centje aan verdienen. Eind 2014 hebben we het plan opgevat om ook te gaan helpen met de aanleg van moestuinen. Waarmee men deels in eigen voedsel kan gaan voorzien op den duur. Het idee voor een zelfvoorzienend voedselproject is ontstaan: 

 

"Eat what you grow "

 

4 maart : Vandaag werd ik gecontact door iemand die me een leuke tip gaf. Zij wees mij op een groep waar men zaden van fruit en groente verzameld en die in pakketten aanbied om naar hulp projecten te verzenden. Zodat ze er daar weer tuintjes mee kunnen maken en zo zichzelf van voedsel kunnen voorzien. Wij hebben ons daar aangemeld en we krijgen binnenkort twee dozen verzamelde zaden toegestuurd zodat we die i weer kunnen uitdelen zodat er in de compounds tuintjes mee worden aangelegd. Dank je wel Stella voor je geweldige tip. Neem ook eens een kijkje op: https://www.facebook.com/groups/zadenvoorvoedsel.

 

26 maart 2015: Via de "AH Moestuinactie" en de "Stichting Zaden voor Voedsel"  en via een actie van een aantal Nederlandse gastouders worden er de komende tijd behoorlijk wat zaden aangeleverd. Die kunnen dan straks gedeeltelijk de grond in en hopelijk een goede start opleveren. Ze kunnen dan met een tijdschema poten zodat er steeds verse groenten voorhanden zijn. Dit zal een mooi project worden.

 

06 april 2015:  De eerste dozen met zaden zijn met de shipment van Gambia for You op weg naar Gambia. We verwachten deze zelf te kunnen ophalen bij de storage in Westfield en te kunnen verdelen . Ook komen er nog steeds zaden binnen via de post dus we gaan dit keer ook maar zaden in de koffer meenemen. Nu doen we dit altijd al wel, maar het zullen er dus deze keer wel veel meer zijn. Helaas is het invoeren van zaden nog steeds illegaal, dus we hopen dat het allemaal goed zal gaan.

 

Mei 2015: We zijn eergisteren aangekomen in Gambia. De koffers met de zaden zijn zonder problemen door de douane gekomen. Ondanks dat het meenemen van zaden nog steeds illegaal is zonder speciale toestemmingsformulieren, en de controles best zijn aangescherpt in Gambia na de coup, is er geen woord over gevallen, terwijl we toch wel heel veel zaden bij ons hadden nu. De tuin in de compound waar we de proeftuin mochten maken gaat niet door. De eigenaar van de grond geeft toch geen toestemming voor de aanleg van een moestuin. Grrr maar incasseren en doorgaan.

 

 

Maart 2016: hieronder wat recente foto's, zoals je ziet werpen de tuinprojecten goede vruchten af. Een deel van de oogst wordt gebruikt voor de broodnodige aanvulling van de vaak zeer beperkte en eenzijdige maaltijden die ze in Gambia eten. Maar een deel wordt ook via kraampjes op de versmarkt verkocht om zo weer wat extra inkomen te genereren. Het project is inmiddels al wat breder opgezet. Er nemen inmiddels zo'n tien verschillende compounds, waar vaak meerdere gezinnen op wonen aan deel. Zij krijgen elk jaar een hoeveelheid zaden, waar ze een jaar later van kunnen oogsten.

 

Daarnaast zijn we nu ook gestart hen aan te leren, om uit de zaadgevende geoogste groenten en fruit, zelf weer zaden terug te winnen en te hergebruiken. En geven tips over planten, kweken en bevloeien. Als ze voor de tweede keer zaden bij ons komen ophalen moeten ze per zakje een bijdrage betalen. Daarmee stimuleren we hun zelfredzaamheid en het zuinig omgaan met zaden en de mogelijkheid om met de verkoop van een deel van de oogst geld te verdienen. Op deze manier hebben ze straks steeds geen gratis aanlevering van zaden uit Europa meer nodig. Maar kunnen ze zaden inkopen van hun "winst". 

 

Met de gratis zaden kiezen we dan weer enkele nieuwe families /compounds en starten daar hetzelfde project. Wij verdienen door de bijdrage voor het zaad een deel van de verzendkosten retour en geven de Gambiaanse bevolking de kans een kleinschalige eigen onderneming te genereren, naast een aanvulling op hun dagelijkse voedsel voorrraad. En zo verspreid het bereik van "Eat what you Grow" zich over steeds meer mensen in een groter leefgebied. En met het verspreiden wordt ook de kennis steeds groter en profiteren er meer mensen van dat ze zelfredzaam kunnen worden op den duur. Dus het is een succesvol project geworden. Waarbij mensen bovendien nog weer eens andere gewassen leren kennen en eten dan ze voorheen hadden.  

 

************

Juni 2016: Vanmorgen kreeg ik telefoontje van zaadhandelaar Jansen uit Winterswijk. We hadden hen een email gestuurd met de vraag of ze ons wat zaden wilden doneren voor het moestuinproject "Eat what you grow" in Gambia. Zij waren hier enorm enthousiast over. En na het één en ander samen te hebben doorgesproken, hebben zij ons toegezegd dat ze ons geregeld een flink pakket zullen gaan doneren. Zodat wij dat mede kunnen inzetten voor het moestuinproject. Zij willen dit samen met ons laten uitgroeien tot een "langdurige vruchtbare samenwerkings overeenkomst". Dat we hen hier enorm dankbaar voor zijn, moge                               duidelijk zijn. Neem gerust eens een kijkje op hun website: http://www.jansenzaden.nl/