Amhen-for-gambia.jouwweb.nl
Welkom » Voetbal teams

 

Sport en Voetbal in Gambia

 

In Gambia is zoals we al eerder aangaven een zeer hoog werkeloosheids percentage. Daarnaast is het voor heel veel jongeren niet mogelijk een studie te volgen. Het direct gevolg hiervan is dat er veel mensen "niets" om handen hebben. Dat zal kunnen resulteren in een opwelling van criminaliteit en dergelijke omdat iedereen maar "wat rondhangt" Daar is in Gambia iets op gevonden, immers sport verbroederd. Gambianen zijn een zeer sportief volk en de regering maakt zich daar ook sterk voor om sport te promoten.

 

's Morgens in alle vroegte zie je vele jonge mannen al rennen langs het strand, en dat doen ze niet zomaar. Nee ze proberen het zichzelf zo zwaar mogelijk te maken. Zo zie je soms jongens rennen door het mulle zand met een touw om hun middel waaraan een oude autoband is bevestgd die ze dus met zich meetrekken. Ook laten ze zich om de twintig meter vallen en drukken zich dan twintig keer op om daarna weer vrolijk door te rennen voor de volgende twintig meter. 

 

Ook gebruiken ze zeer inventief van alles om zich aan op te trekken, of om mee gewicht te heffen. Gambianen zijn daar zeer inventief in om hun eigen : "sportfaciliteiten" te creëren. Je ziet ook meer en meer "sportscholen" verrijzen in Gambia. De doorsnee Gambiaaan is dan ook redelijk sportief en gespierd. Vele stichtingen investeren vooral in voetbal. Maar voetbal is in Gambia anders dan in Holland.

 

Er wordt gespeeld op zandvelden, tribunes en kleedkamers zijn niet aan de orde. Net zo min als goede voetballen, doelen, sportkleding en voetbalschoenen. Fluitjes, gele en rode kaarten en dergelijke zijn ook nauwelijks voorhanden. De jongens spelen vaak op blote voeten of op teenslippers en in hun gewone kloffie en gebruiken een lege jerrycan als bal. Maar voetbal is dus enorm populair, er wordt iedere morgen minstens twee uur getraind en er zijn vele supporters.

 

Wij gaan proberen hiermee te helpen. Via een goede sponsor die wij hebben getroffen kunnen wij geregeld dozenvol benodigdheden opsturen. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door donaties via een organisatie die soms "overtallige spullen" heeft. Zeer regelmatig leveren ze ons dozenvol tweedehands shirts, shorts, trainingspakken, voetbaltassen en hesjes aan. Wij vormen daar weer voor complete teams jerseys van. Zodat ze in elk geval als team in hetzelfde tenue kunnen spelen.

 

Er is echter ook een groot gebrek aan voetbal kousen en voetbalschoenen. Daarvoor zoeken wij nog steeds een goede sponsor en we proberen ze ook los zoveel mogelijk bij elkaar te krijgen. Ook goede voetballen, aanvoerdersbandjes, scheidrechtersfluitjes, beenbeschermers, rode en gele kaarten kunnen we natuurlijk gebruiken. Dus mocht u nog iets van kleding, kousen, schoenen of andersoortige materialen betreffende de voetbal sport kunnen missen houden we ons graag aanbevolen.

 

We zijn inmiddels gestart met het plaatsen van inzamelboxen bij voetbalteams. Daarin kunnen leden hun  tweedehands voetbalkleding, schoenen en materialen doneren die wij dan weer gaan hergebruiken. Maar ook uw losse schoenen of kleding is van harte welkom. En complete jerseys voor een heel team zijn natuurlijk nog mooier en beter. Dus die kunnen we altijd gebruiken. De ingeleverde spullen delen wij in gambia persoonlijk ter plaatse ui waar ze hard nodig zijn. Zo krijgt alle materialen dus een zinvolle tweede kans in Gambia.

 

2016-01: Hieronder ziet u wat foto's van de inmiddels al 14 teams die door ons zijn gesponsord. We hebben voor hen het entreegeld, jerseys, trainingspakken, voetballen, aanvoerdersbandjes, fluitjes, kaarten, en heel soms sokken en enkele paren voetbalschoenen en dergelijke verstrekt zodat zij aan de competitie mogen meedoen. De meeste foto's zijn overigens genomen op een officieel Gambiaans voetbalveld.