Amhen-for-gambia.jouwweb.nl
Welkom » Moeder en Kind Kliniek

 

In één van de dorpjes waar wij hulp bieden leerden we Marie Joof kennen. Zij is een geweldige vrouw van inmiddels ruim 60 jaar, moeder van zes zonen en met hart en ziel bezig met haar beroep. Ze leeft echt voor haar werk. Marie is een zeer ervaren en doorgewinterde gediplomeerde Gambiaanse allround verpleegkundige en verloskundige. Ze werkte ruim 30 jaar voor de Gambiaanse overheid in de gezondheidszorg, maar is nu gepensioneerd. Duizenden baby's kwamen inmiddels via haar vaardige handen ter wereld. Ook behandeld zij vele zieke mensen die om haar hulp komen.

 

Iedereen die haar leert kennen is vol bewondering voor hetgeen ze doet en hoe ze dat doet. Ondanks haar pensionering verricht ze nog steeds op vrijwillige basis haar werk. Altijd is zij gedreven, altijd vrolijk, altijd optimistisch en ze heeft een fantastisch gevoel voor humor. Daardoor kan ze iedere dag weer doen wat ze doet. Want de situaties die zij meemaakt zijn vaak meer om te huilen dan om te lachen. Zij voert onder andere de supervisie over negen dorpen waar geen ziekenhuis of dokter te vinden is.

 

 

Daar bezoekt zij wekelijks de plaatselijke gezondheidswerker en de lokale vroedvrouw, die beiden geen enkele medische opleiding hebben genoten. Zij traint, adviseert en begeleidt hen bij hun werk en brengt hen de nodige medicijnen en materialen (mits die voorradig zijn). Zij begeleidt en checkt in deze regio ook alle TB-patiënten en zorgt voor tijdige medicatie. Dat alles vraagt om een sterke persoonlijkheid die Marie gelukkig bezit. Ondanks haar pensionering kan ze het helpen nog niet opgeven en blijft dit dus doen. 

 

Daarnaast regelt zij in deze dorpen een controledag voor zwangere vrouwen en voor de vrouwen die onlangs zijn bevallen. Het gaat dan meestal om zo’n 200 tot 300 vrouwen per dag die komen en voor controle, advies en medicijnen. Dat zijn zeer intensieve werkzaamheden, mede ook vanwege de slechte en hobbelige zandwegen waarover zij moet reizen om in de dorpjes te komen. .

 

 

Want naast haar drukke "baan" heeft Marie in haar eigen compound in Ghanatown ook nog een kleine kliniek en apotheek gerealiseerd, compleet met stromend water en zonne-energie. Waar zij dag en nacht de benodigde medische zorg verleent. Deze kliniek is onmisbaar geworden voor haar omgeving. Iedere zieke kan aankloppen.

 

Begin 2013 werd Marie zelf getroffen door een zware hersenbloeding, maar gedreven als zij was,  heeft ze zich binnen enkele maanden weer terug geknokt en kon zij zich weer volledig aan haar onmisbare werk gaan wijden. Want haar motto is “Wie ziek is moet geholpen worden, dat is mijn taak” .

 

Maar met name voor zwangere vrouwen die moeten bevallen is de kliniek van Marie een uitkomst. Omdat er in de avond en nacht geen vervoer is naar het ziekenhuis. Zij verleent dan alle hulp die nodig is en vele baby’s kwamen al in de kliniek ter wereld, meestal in de nachtelijke uren. Dat gebeurd gemiddeld twee of drie keer per week. En dan staat deze mooie uitrustkamer ter beschikking voor moeder en kind.

 

 

Er is dan weinig of geen nachtrust voor Marie, terwijl ze de volgende ochtend toch weer gewoon present is. De zorg die zij sinds haar pensionering in 2015 nog steeds verleent in haar eigen kliniek en de dorpjes die ze bezoekt, zijn puur vrijwilligerswerk. Marie zal altijd een helpende hand bieden ook aan de armste gezinnen die geen geld hebben om voor medicijnen te betalen. Naast haar motto heeft Marie slechts één grote wens: “Niemand meer zonder medische hulp of de benodigde medicijnen terug naar huis te hoeven te sturen, zodat men de weg naar haar kliniek niet tevergeefs heeft afgelegd.“ 

 

Dus van de bijdragen die bezoekers soms geven probeert Marie ook nog vaak extra medicijnen in te kopen, maar dat is bij lange na niet voldoende. De medicijnen  zijn wel in Gambia te koop en ze worden nu soms vanuit losse donaties aangevuld. Maar het tekort aan medicijnen voor de kliniek, het tekort aan diesel voor de aanwezige ambulance roept om financiële hulp.  

 

Welnu Amhen for Gambia wil haar daarbij een handje bij helpen. Veel financiële hulp kunnen wij door gebrek aan sponsoren voor dit project helaas nog niet bieden. Maar we kunnen haar mede via jullie hulp en de hulp van Baby Hope, wel helpen met de sponsoring van materialen voor bevallingen, de kraamvrouwen en de pasgeboren zuigelingen.

 

En ook met kleertjes voor deze kersverse kleintjes, iets waar in Gambia vaak een schrijnend gebrek aan is. Om die reden hebben besloten om ook de kliniek van Marie Joof in ons initiatief op te nemen. Wij worden hier weer bij gehopen door de stichting "Baby Hope" die ons regelmatg van bevallingsmaterialen en prematuren en zuigelingen kleding voorziet. Maar natuurlijk zijn losse donaties ook hier weer van harte welkom.