Amhen-for-gambia.jouwweb.nl
Welkom » NOODOPROEP VOOR BANKROET GAMBIA

We komen nu Gambia zo in de problemen zit vragen om uw steun. We vragen nu even niet om spullen maar dit keer echt om geld. Niet onze stijl, maar nu is het echt keihard nodig lees onze oproep maar:

 

Nu is uw hulp voor Gambia enorm hard nodig, helpt u ons mee?

 

Ons geliefde Gambia, dit land was al één van de armste landen ter wereld. Het is een derde wereld land met bijna geen industrie en ook beslist niet zelfvoorzienend wat de voedsel productie betreft. Natuurlijk kregen ze steun in de afgelopen jaren, onder andere zo’n 8 miljoen aan vaak rentevrije leningen van de Wereldbank. Ook kregen ze in de loop der jaren zo’n kleine 60 miljoen aan subsidies binnen. De bereidheid van andere landen om te helpen was er dus echt wel.

 

Helaas werd het land al 22 jaar lang bestuurd door de dictator en alleenheerser Jammeh die alle steun systematisch heeft uitgemolken. Zo kwam het grootste deel hiervan in zijn eigen zakken terecht. Dit werd weg gesluisd naar buitenlandse rekeningen, vastgoed aankopen en omgezet in een enorme vloot van luxe auto’s limousines etc etc. Doordat hij via een staatsgreep aan de macht was gekomen en een zeer corrupt schrikbewind voerde had hij een monopolie positie waarin niemand hem een strobreed in de weg kon leggen.

 

Iedereen die het nieuws heet gevolgd de laatste maanden, maar zeker de laatste dagen, heeft wel meegekregen, dat er in Gambia voor het eerst democratische verkiezingen zijn gehouden in december. Verkiezingen die Jammeh tot zijn grote schrik verloor. In eerste instantie erkende hij zijn nederlaag, maar draaide dit later weer terug. Vanaf dat moment heeft hij alles o alles gezet om door middel van vreemde en onwettige manieren, en besluiten aan de macht te kunnen blijven. Dat is hem niet gelukt.

 

Op 18 januari werd de nieuwe democratisch gekozen president Barrow beëdigd in de Gambiaanse ambassade in Senegal, omdat Jammeh nog steeds weigerde op te stappen. ECOWAS stuurde een troepenmacht om desnoods Jammeh met geweld te ontzetten, maar men probeerde het allemaal zonder echt ingrijpen te doen, en bleef met Jammeh onderhandelen. Hij bleef deze onderhandelingen maar rekken tot hij eindelijk de 21ste op staats TV zijn aftreden bekend maakte en ruim 24 uur later onder veel decorum het land verliet om in politiek asiel te gaan in Guinee.

 

Pas nu kon Barrow volledig openheid van zaken krijgen en wat we al vreesden bleek waarheid geworden te zijn. Al de onderhandelingen die hij zo gerekt heeft hadden slechts één doel: Jammeh heeft tot het uiterste geprobeerd om alles wat hij eruit kon slepen eruit te halen. En daarin is hij wonderwel geslaagd. Berichten over bankrekeningen van miljarden dollars in twaalf verschillende landen en miljoenen villa’s in minstens tien verschillende landen op naam van Jammeh komen naar buiten.

 

Maar ook Gambiaanse telefoon providers die sinds twee weken een groot deel van hun bedrijfskapitaal missen, de enige water en energiemaatschappij in Gambia waar eveneens het grootste deel van het bedrijfskapitaal verdween is. De staatskas is volledig leeggeplunderd, Banken waar de kluizen leeg zijn en ga zo nog maar even door.

 

President Barrow staat nu dus aan het hoofd van een nieuw democratisch bevrijd Gambia, maar tevens van een Gambia dat zo goed als bank roet is. Dit heeft een heel breed gevolg, er is niet veel werk in Gambia, maar een groot deel van de banen zijn overheidsfuncties. Deze worden vanaf nu allemaal niet meer uitbetaald vanwege geldgebrek om de salarissen uit te keren. Gambia is voor een groot deel afhankelijk van de import van eerste levensbehoeften, ook daar is geen geld meer voor, wat dus gaat leiden tot voedsel tekorten op korte termijn

.

Door het uitroepen van de noodtoestand ligt bovendien het hele toerisme op zijn gat. Dat is één van de belangrijkste vormen van inkomsten voor Gambia. Hopelijk al dit snel weer aantrekken, maar ook dit is een enorme financiële tegenvaller. En dan is er nog een potentieel best groot gevaar. De tot nu toe altijd onderdrukte Gambianen die alles nood gedwongen slikten en weinig tot niet in protest gingen, weten dat ze nu in een democratisch land leven, met vrijheid van meningsuiting. En dus voor hun rechten mogen opkomen. Als de totale financiële puinhoop en de directe gevolgen daarvan algemeen bekend worden.. Bestaat de kans dat de bevolking nu wel in opstand gaat komen..

 

Kortom…. Gambia zal een zeer lange tijd nodig hebben om hier weer bovenop te komen.

 

Daarom willen wij hier nu wat aan gaan doen, hopelijk samen met U. Wij willen zo snel mogelijk rechtstreeks en persoonlijk geld doneren aan de mensen, onze projecten en onze gezinnen in Gambia. Geld waar geen president aan kan komen dus. Geld voor de zo enorm belangrijke eerste levensbehoeften zoals brood, rijst, pap, groenten, kruiden, olie en dergelijke gekocht kunnen worden. Nu er nog voedsel verkrijgbaar is tenminste.

 

Om een voorbeeld te geven: Voor een grote zak rijst van 50 kilo, betalen we +/- € 25,-. Daarvan kan een gezin van 4 personen een maand lang in leven blijven.Wie kan ons helpen om zo snel mogelijk een start bedrag bij elkaar te krijgen dat in Gambia direct en verantwoord omgezet zal worden in eerste levensbehoeften? Nu is de kans om iets te doen voor dit op dit moment zo zwaar getroffen en misbruikte land…

 

Alle kleine beetjes zullen helpen. Maak een bedrag over op onze bankrekening.. Ieder bedrag is welkom en wij zorgen dat het direct ter plekke omgezet wordt in het zo belangrijke voedsel. Laat je hart spreken en maak ongeacht welk bedrag over op:

 

NL91 INGB 0792 5491 04

 

Dank jullie wel !!!!!!!!!
Henny en Amber
namens de Amhen for Gambia Foundation.
Http://www.Amhen-for-Gambia.jouwweb.nl

 

Dit bericht mag gedeeld worden graag zelfs !!!!!!!!